7 kľúčových bodov, ktoré nesmiete vynechať, ak chcete efektívne virtualizovať

Rozhodli ste sa virtualizovať svoju firemnú IT infraštruktúru? Pre približne 98 percent z vás je to určite správne rozhodnutie. Na čo ste však nemuseli doteraz myslieť sú kroky, ktoré vás pri virtualizácii vašej infraštruktúry (resp. pri prechode na virtuálnu infraštruktúru poskytovateľa) čakajú. Najpodstatnejšie je, aby ste chápali, že virtualizácia nie je len projekt. Virtualizácia je nový spôsob fungovania, ktorý zmení spôsob vášho doterajšieho podnikania. V pozitívnom slova zmysle.

Pripravili sme pre vás jednoduchý a stručný návod, ktorého sa môžete držať pri nasadzovaní riešenia virtuálnych serverov do vášho biznisu. Samozrejme, profesionálny IaaS poskytovateľ (z angl. Infrastructure as a Service – Infraštruktúra ako služba) vykoná všetku prácu za vás a vy budete už len zbierať ovocie z dobre vykonanej práce. Avšak je dobré vedieť, čo máte od takého poskytovateľa očakávať a čo všetko si pýtať, ak máte pocit, že dostávate málo.

Zhrňme si základné ciele, ktoré zákazník očakáva pri nasadzovaní virtuálnej infraštruktúry. Nazvali sme ich pracovne 3 V.

1. VÝHODY: Získať čo najviac výhod, ideálne konkurenčných

2. VÝKON: Urobiť viac s menšími nákladmi

3. VZŤAHY: To všetko za behu tak, aby si zákazníci nič nevšimli

Ciele poznáme. Pozrime sa teda na to, ako dosiahnuť plne virtualizovaný systém, ako preniesť vaše business aplikácie a operácie do cloudu tak, aby ste to negatívne nepocítili ani vy, ani vaši zákazníci. Virtualizácia nie je projekt. Projektom je však pre vášho IaaS poskytovateľa, ktorý by mal byť schopný poskytnúť riešenie na mieru.

Ako by mal taký projekt presunu z klasickej infraštruktúry na virtualizovanú infraštruktúru vyzerať?

POSTUP

1. INVENTARIZÁCIA

Zistite presne, čo používate, nakoľko to skutočne využívate a koľko za to platíte. Hovoríme o hardvéri, softvéri, operačných systémoch a aplikáciách.

2. MONITORING VÝKONU

Plynule nadväzuje na prvý krok inventarizácie. Monitorovaním a sumarizáciou výsledkov výkonu vašich súčasných fyzických serverov získate reálnejší prehľad o možnej budúcej úspore. Ak chcete byť dôslední, spravte si i prehľad o tom, koľko času trávi vás IT tím nad úlohami spojenými so starostlivosťou o beh vašich zariadení. Virtualizované riešenia prinášajú centralizovanú správu, automatické updaty a upgrady celých systémov, takže budete môcť vašich zamestnancov odbremeniť od repetitívnych úloh a prideliť im kreatívne úlohy, ktoré posunú váš business vpred.

3. PRISPÔSOBENIE

Dbajte na to, aby ste dostali riešenie, ktoré potrebujete. Či už máte obavy o bezpečnosť vašich, či zákazníckych dát, alebo dodávate služby kritické pre váš business a nemôžete si dovoliť výpadky počas migrácie na nový systém, to všetko sú témy, na ktoré vám profesionálny IaaS zodpovie a pripraví riešenie ideálne pre váš typ business-u. Existujú pre váš typ business-u riziká v rámci virtualizácie? Pýtajte sa!

4. NÁVRH RIEŠENIA

V tomto bode by ste mali mať k dispozícii prehľad o vašich súčasných nákladoch, zoznam požiadaviek i možných rizík. Váš IaaS poskytovateľ by mal mať k dispozícii všetky vstupné údaje pre tvorbu konsolidačného plánu. Nasleduje teda konkrétny návrh riešenia pre váš podnik.

5. TESTOVACIA PREVÁDZKA

Poskytovateľ by mal byť schopný na mieru vytvoriť prostredie, kde si môžete bezplatne vyskúšať a otestovať funkčnosť celej infraštruktúry.

6. OSTRÁ PREVÁDZKA

Konsolidačný plán, konkrétny návrh riešenia, testovacia prevádzka – sú všetky tieto body sú obojstranne odsúhlasené? Detaily prispôsobené vašim potrebám? Špeciálne požiadavky vyriešené? Potom by nič nemalo brániť nasadeniu vašej virtuálnej infraštruktúry do plnej prevádzky.

7. VYTVORENIE PROSTREDIA PRE VÝVOJ A TESTOVANIE, ŠKÁLOVATEĽNOSŤ

Vždy myslite na budúcnosť. Kým doteraz ste museli pri rozširovaní obchodných aktivít prikupovať nový hadvér, zakupovať nové softvérové licencie, zamestnávať čoraz viac IT administrátorov, virtualizované riešenie infraštruktúry vás odbremení. Budete mať možnosť v reálnom čase (okamžite) vytvárať prostredia pre vývoj a testovanie (napr. nových zákazníckych aplikácií). A ak sa váš biznis rozrastie, nebudete nijak obmedzení dovtedy využívanou veľkosťou infraštruktúry. Virtualizované prostredia vám umožnia škálovať výkon, či napr. úložný priestor presne podľa vašich meniacich sa potrieb. Je však potrebné, aby ste na tento krok mysleli už pri zavádzaní virtualizácie do vášho biznisu, aby vás neskôr nič nebrzdilo v rozlete:)